Το γένος Sempronia ήταν μια ρωμαϊκή οικογένεια της μεγάλης αρχαιότητας. Περιελάμβανε δύο κλαδιά, πατρίκιους και πληβείους. Ο πρώτος από τους Sempronii που απέκτησε τη θέση του προξένου ήταν ο Aulus Sempronius Atratinus, το 497 π.Χ., το δωδέκατο έτος της Δημοκρατίας. Οι πατρίκιοι Sempronii λάμβαναν συχνά τα υψηλότερα αξιώματα της πολιτείας στους πρώτους αιώνες της Δημοκρατίας, αλλά επισκιάστηκαν από τις οικογένειες του γένους των πληβείων στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.. Η δόξα του γένους Sempronia περιορίζεται στη Δημοκρατική περίοδο. Πολύ λίγα πρόσωπα αυτού του ονόματος, και μικρής σημασίας, αναφέρονται κατά την περίοδο της Αυτοκρατορίας. Τα πιο διάσημα μέλη αυτής της οικογένειας ήταν οι άτυχοι πολιτικοι μεταρρυθμιστές, αδελφοί Τιβέριος και Γάιος Γράκχος οι Σεμπρώνιοι. Για αυτούς βλ. άρθρο Τιβέριος Σεμπρώνιος Γράκχος περίπου 162-133 π.X. - Γάιος Σεμπρώνιος Γράκχος περίπου 154-121 π.X. Θυσία στα δίκαια του λαού
Η λέξη "σέμπρος" είναι ουσιαστικό, πιθανόν προέρχεται από τη σλαβ. λ. sebru και σημαίνει α/ αυτός που καλλιεργεί ξένο κτήμα με συμφωνία, ο κολίγας, αλλιώς μεσακάρης και β/αυτός που βόσκει ξένα ζώα με συμφωνία. Σύμφωνα με αυτές τις ερμηνείες, όπως πολύ λογικά επισημαίνεται και στο βιβλίο "Ο Σέμπρωνας το όμορφο χωριό μου" του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Φραντζεσκάκη, είναι πολύ πιθανόν η περιοχή που σήμερα βρίσκεται το χωριό μας να είχε δοθεί σε κάποιους προς καλλιέργεια ή εκτροφή ξένων ζώων.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για το χωριό μας είναι από τον Fr. Barozzi Chisso, ο οποίος κατέγραψε τα χωριά και τις πόλεις της Κρήτης και το καταχωρεί με την ονομασία Sembronas το 1577 ανήκον στην επαρχία Κισάμου. Αναφέρεται επίσης στην απογραφή του Καστροφύλακα το 1583, ως Sembrino με 142 κατοίκους και από τον Basilacata το 1630 ανήκον επίσης στην επαρχία Κισάμου. Στη συνέχεια και λίγα χρόνια αργότερα ο Antonio Trivan το αναφέρει ως Sembona ανήκον στην επαρχία Κυδωνίας.
200 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1834, διενεργήθηκε απογραφή από τους Αιγυπτίους στην οποία αναφέρεται τελικά ως Sembronas.
Την περίοδο που ανήκε στο Δήμο Λάκκων μαζί με τα χωριά Λάκκοι (έδρα), Ορθούνι και Καράνου. 1881: 139 κάτοικοι
1900: 102 κάτοικοι
Την περίοδο που ανήκε στον αγροτικό Δήμο Νέων Ρουμάτων Επαρχίας Κυδωνίας
1920: 143 κάτοικοι
Την περίοδο που ανήκε στην κοινότητα Πρασσών
1928: 173 κάτοικοι
1940: 201 κάτοικοι
1951: 209 κάτοικοι και από το σημείο αυτό και μετά άρχισε ο πληθυσμός να μειώνεται
Η τρέχουσα διοικητική διαίρεση της Ελλάδας διαμορφώθηκε από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (επισήμως Ν.3852/10) και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2011. Σύμφωνα με αυτήν, η χώρα διαιρείται σε επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις, δεκατρείς περιφέρειες και 325 δήμους. Οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα, δηλ. οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία ανάμεσα στους μόνιμους εγγεγραμμένους κατοίκους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης το χωριό μας ανοίκει στο Δήμο Πλατανιά (!), ο οποίος προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Πλατανιά , Βουκολιών, Κολυμβαρίου και Μουσούρων.
Η έκταση του νέου Δήμου είναι 495.43 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 18.622 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Έδρα του νέου δήμου ορίστηκε το Γεράνι. Ο νέος Δήμος Πλατανιά καλύπτει μια περιοχή με ιδιαίτερη μορφολογία και φυσικό κάλλος. Εκτείνεται από τα βόρεια κοσμοπολίτικα παράλια μέχρι τα γραφικά μονοπάτια των Λευκών Ορέων και το οροπέδιο του Ομαλού.Για το άρθρο αυτό συλλέχθησαν πληροφορίες από την Βικιπαίδεια, το website του Δήμου Πλατανιά και από όπου αλλού εντός του άρθρου αναφέρεται ή οδηγούν τα links.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου