Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Καμπί

 "Όποιος πιει από το νερό αυτό γίνεται Σεμπρωνιώτης
και δε θέλει να ξαναφύγει από το Σέμπρωνα..."
  "Αν και δεν περιέχει θρεπτικά συστατικά, το νερό που αντιπροσωπεύει το 65% του ανθρώπινου σώματος, είναι ουσιώδες για τη ζωή: μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται. Το νερό διατηρεί τον όγκο του αίματος και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα 2/3 περίπου του νερού περιέχονται στα κύτταρα του σώματος ενώ το 1/3 περίπου βρίσκεται στα αιμοφόρα αγγεία και μία μικρή ποσότητα βρίσκεται μεταξύ των κυττάρων και παρέχει ελαστικότητα στους ιστούς. Το νερό παρέχεται με τη λήψη τροφίμων και ποτών. Επί πλέον, οι μεταβολικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην παραγωγή ενεργείας δημιουργούν στον οργανισμό 0.5 περίπου λίτρα νερού καθημερινά.

 Καθημερινά απαιτούνται δύο λίτρα νερού για την αναπλήρωση της απώλειας που προκαλείται από την αναπνοή, την εφίδρωση και την αποβολή υγρών και στερεών. Η εφίδρωση προκαλείται από την αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας λόγω υψηλών εξωτερικών θερμοκρασιών ή έντονης σωματικής άσκησης. Τα κύτταρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την εφίδρωση ενεργοποιούνται και οι ιδρωτοποιοί αδένες εκκρίνουν νερό στο δέρμα όπου και εξατμίζεται, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τη συγκέντρωση αλατιού στο αίμα, προκαλώντας την αίσθηση της δίψας. Αν δεν αναπληρωθεί το νερό οι κανονικές σωματικές λειτουργίες καταρρέουν.
 Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τη δίψα, αλλά φαίνεται ότι και ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε μηνύματα από το στόμα, το λάρυγγα, το στομάχι και πιθανώς το έντερο όσον αφορά στην ποσότητα και το είδος των υγρών που έχουν ληφθεί. Τα μηνύματα αυτά ακυρώνουν την αίσθηση της δίψας.
 Στους ηλικιωμένους ανθρώπους οι μηχανισμοί που δημιουργούν την αίσθηση αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματικοί, επομένως έχει σημασία να λαμβάνουν τακτικά υγρά για πρόληψη της αφυδάτωσης."
   Στο Αποπηγάδι και στους γύρω λόφους που περιβάλλουν το χωριό μας, υπάρχουν πάρα πολλές φυσικές πηγές, πάνω από 80 τον αριθμό. Προς το Βορειοδυτικό τμήμα του χωριού, στη θέση "Καμπί" υπάρχει μία φυσική πηγή με παγωμένο νερό. Λέγεται ότι είναι το νερό του Αποπηγαδιού, το οποίο χάνεται από ένα σημείο και μετά και ξαναπηγάζει εδώ.
   Στην ευρύτερη περιοχή αυτής της Πηγής υπάρχουν και άλλες πηγές που καθώς ενώνονται δημιουργείται ο ποταμός Σεμπρωνιώτης ο οποίος φτάνει στις Βουκολιές και στη συνέχεια χύνεται στον Ταυρωνίτη. Έχει όλο το χρόνο νερό. Το ποτάμι αλλά και οι όχθες του δεξιά και αριστερά είναι γεμάτο πλατάνια και άλλα δένδρα που δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο.
   Κατά μήκος του ποταμού ήταν κάποτε ο δρόμος για τις Βουκολιές όπου πήγαιναν οι χωριανοί στο Παζάρι του Σαββάτου τα αγροτοκτηνοτροφικά τους προϊόντα.

Πληροφορίες και κομμάτια του κειμένου ελήφθησαν από το βιβλίο, ή όπου αλλού οδηγούν τα links. Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες την Αρετή Σπυρ. Μιχελάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...