Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Μαθημένα τα βουνά...

  To χιόνι είναι ένα είδος υετού που αποτελείται κατά 100% από παγοκρυστάλλους σε μορφή χιονονιφάδων.
Το χιόνι (καθαρεύουσα η χιών) δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας των νεφών, από τη συμπύκνωση των υδρατμών σε θερμοκρασία κατώτερη του σημείου πήξεως αλλά με πολύ βραδύ ρυθμό. Έτσι το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες. Μεγάλες ποσότητες σχηματίζονται στα ψηλά νέφη σε όλα τα πλάτη της Γης. Αν και είναι κοινότατο στους πόλους εν τούτοις σχηματίζεται περισσότερο στις βόρειες εύκρατες ζώνες επειδή ο αέρας περιέχει περισσότερη υγρασία. Στα πολικά όρη, οροπέδια αλλά και στα ψηλότερα όρη πέφτει σε μεγάλη ποσότητα, έκταση και βάθος ώστε η πίεση των τελευταίων στρώσεων το μετατρέπει σε πάγο, σχηματίζοντας έτσι τους παγετώνες που στις πολικές περιοχές καλύπτουν χιλιάδες τετραγωνικά μίλια.

 Από το χιόνι προέρχονται πολλές ωφέλειες αλλά και καταστροφές. Διατηρεί τη θερμότητα του εδάφους και προστατεύει τη βλάστηση, από την τήξη του παρέχει άφθονο νερό που τροφοδοτεί ποτάμια και χείμαρρους. Από την άλλη όμως, η τυχόν έντονη χιονόπτωση φράζει δρόμους και παραλύει τις συγκοινωνίες ενώ το βάρος του προκαλεί θραύση δέντρων και δικτύων. Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων στη γεωργία το χιόνι είναι ωφέλιμο. Καταστρέφει παράσιτα, τα ποώδη φυτά δεν βλάπτονται και γενικά τα χειμερινά σιτηρά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή καλυπτόμενα από το χιόνι προστατεύονται από τους παγερούς ανέμους. Δημιουργεί βραδεία απορρόφηση και αποθήκευση από την τήξη ύδατος, όπου και χαρακτηριστική η εμπειρία στις ελαιοκομικές και καστανοπαραγωγές περιφέρειες ότι μετά από βαρύ χειμώνα με άφθονες χιονοπτώσεις η σοδειά είναι άφθονη.
  Στο Σέμπρωνα οι χιονοπτώσεις είναι ετήσιο φαινόμενο... Το τοπίο γίνεται πανέμορφο και, αν η χιονόπτωση δεν είναι έντονη, το χιόνι κάνει καλό στον υδροφόρο ορίζοντα του χωριού μας. Πλέον με το ίντερνετ που μπορούμε να δούμε την εξέλιξη του καιρού σε βάθος εβδομάδας, οι Σεμπρωνιώτες μπορούν να κάνουν το "κουμάντο" τους και να προστατέψουν τα ζώα μεταφέροντας τα σε στεγασμένα σημεία του χωριού...
 Η εικόνα δε των Λευκών Ορέων είναι άκρως ποιητική! Δανειζόμαστε τους στίχους από εδώ
Χιονίζει έξω από νωρίς
Και στο δρόμο πια κανείς
Θες ο λύκος τούς τρομάζει
Θες το κρύο τούς πειράζει
Το καπνισμένο τζάκι μοναχό
Άφοβο στον παγετό
Κουτσοπίνουμε κοντά του
Θεριεύουμε όλο τη φωτιά του
Υποδαυλίζουμε με λέξεις
Του φυσούμε σκέψεις, σκέψεις
Καθώς  μιλούμε για το χιόνι
Πού ‘ναι ο φίλος; Δε ζυγώνει
Ώρες ψάχνει το παλτό του
Ή τις μπότες, το κασκόλ του
Μα στο χιόνι τούτο δω
Κοντομάνικα η μαγιό
Ήτοι καλοκαιρινά φοράμε
Τι το κρύο δε νογάμε
Παπούτσια βγάζουμε αν θες
Ν’ αφήσουμε στο χιόνι αγριμιών πατημασιές
  Όταν χιονίσει με το καλό... ανηφορίστε στο Σέμπρωνα για μια τσικουδιά και κάστανα στη φωτιά. Θα βρείτε εξαιρετικό φαγητό!
  Καλό μας χειμώνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...