Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Λίγη ... Γραβιέρα παρακαλώ!!!


  Παρασκευάζεται από πρόβειο και γίδινο γάλα και διατίθεται στην αγορά μετά από ωρίμανση για τρεις τουλάχιστον μήνες. Είναι ένα από τα πιο ονομαστά Ελληνικά τυριά. Η ονομασία ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ (GRAVIERA KRITIS) αναγνωρίζεται ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) για το τυρί που παράγεται παραδοσιακά στην Κρήτη από γάλα πρόβειο ή μείγμα αυτού με γίδινο. Η αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης παρουσιάζει χαρακτηριστικά αντίστοιχα αυτής άλλων περιοχών της χώρας. Εκτρέφονται εγχώριες φυλές ζώων που δίδουν μικρές σχετικά αποδόσεις και γάλα ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κύρια σε λίπος και πρωτεΐνες. Υπάρχουν πολλές μικρές εκμεταλλεύσεις σε όλο το νησί, και πολλά κοπάδια μετακινούνται κατά τους χειμερινούς μήνες σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου το κλίμα είναι πιο ήπιο. Τα γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού «ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ» (GRAVIERA KRITIS) πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από των νομών Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου. Είναι τυρί ιδιαίτερα πλούσιο σε λίπος και καζεΐνες, συστατικά που μεταφέρονται σχεδόν στο σύνολο τους κατά την τυροκόμηση στο τυρί, με συνέπεια να λαμβάνονται υψηλές αποδόσεις. Τα γάλα το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τυριού «ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ» (GRAVIERA KRITIS) πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να προέρχεται από φυλές προβάτων και αιγών παραδοσιακά εκτρεφόμενων και προσαρμοσμένων στην περιοχή παρασκευής του τυριού αυτού και η διατροφή τους να βασίζεται στην χλωρίδα της περιοχής αυτής
  • Σε περίπτωση χρησιμοποίησης γίδινου γάλακτος, αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% κατά βάρος
  • Να προέρχεται από αμέλξεις που γίνονται 10 ημέρες τουλάχιστον μετά τον τοκετό
  • Να είναι καλής ποιότητας και πλήρες, θερμασμένο ή παστεριωμένο
 Η  « ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ » (GRAVIERA KRITIS) ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του τυριού (ποιοτικά, οργανοληπτικά, γευσιογνωστικά κλπ) έχει ιδιαίτερη ευχάριστη υπόγλυκη γεύση με ελαστική μάζα.
Τύπος τυριού:
  Συνεκτικότητα: σκληρό τυρί με συμπαγή ελαστική μάζα στην οποία υπάρχουν συνήθως διάσπαρτες οπές προπιονικής ζύμωσης
  Σχήμα: κυλινδρικό
  Διαστάσεις: περίπου:15 cm ύψος και 34 cm διάμετρος  & 13 cm ύψος και 28 cm διάμετρος
  Βάρη: περίπου 15 κιλά  & 4,5 κιλά , αντίστοιχα
  Άλλα κύρια χαρακτηριστικά: εκλεκτό επιτραπέζιο τυρί, με ευχάριστη υπόγλυκη γεύση και πλούσιο άρωμα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
- Πήξη του παστεριωμένου γάλακτος με την βοήθεια πυτιάς και προσθήκη ειδικής οξυγαλακτικής καλλιέργειας γραβιέρας, οι οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της χαρακτηριστικής γεύσης και οσμής του τυριού.
- Διαίρεση τυροπήγματος
- Ανάδευση και αναθέρμανση του τεμαχισμένου τυροπήγματος
- Τοποθέτηση του τυροπήγματος σε καλούπια
- Πίεση σε ειδικά πιεστήρια
- Αλάτισμα με την μέθοδο της εμβάπτισης σε άλμες και την παραμονή αυτών από 3-5 ημέρες ανάλογα με το μέγεθος των τυριών
- Προωρίμανση για 15 ημέρες στους 12οC
- Ωρίμανση για 2,5 μήνες στους 16-18οC
- Συντήρηση σε ψυγεία
- Τυποποίηση και συσκευασία σε ολόκληρα κεφάλια
    Η Γραβιέρα είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που θα βρείτε πάνω στο τραπέζι μετά από έναν γάμο, συνοδεία εξαιρετικού μελιού (πραγματικά ακαταμάχητος συνδυασμός)... Τρώγεται και σκέτη, με ψωμί κι ελιά... Δοκιμάστε επίσης Κεφτεδάκια με ντάκο, ενώ εδώ θα βρείτε εξαιρετικές ιδέες και προτάσεις για τον τύπο του κρασιού που μπορείτε να την συνοδεύσετε! Καλή σας όρεξη!!!
 Πηγή: Ε.Α.Σ. Ρεθύμνης και όπου αλλού οδηγούν τα links.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...